Over het onderzoek

 • Waarom wordt dit onderzoek uitgevoerd?

  Omgevingsfactoren, waaronder vliegverkeer, zouden een invloed kunnen hebben op de slaap. Het is van belang om deze invloed zo betrouwbaar mogelijk in kaart te krijgen. Wordt de slaap verstoord? Zo ja, op welke momenten?  En zijn er bepaalde gebieden waar dit optreedt?  Deze gegevens kunnen later bijvoorbeeld worden gebruikt om eventuele maatregelen te nemen.

 • Hoe lang moet ik de app gebruiken?

  Deelname aan het onderzoek is vrijwillig. U mag dus zo lang als u wilt gegevens invoeren. Om bruikbare informatie te verkrijgen is het echter belangrijk dat een groot aantal mensen gedurende langere tijd de slaapkwaliteit vastlegt. Alleen op die manier kunnen bepaalde patronen in kaart worden gebracht.

 • Wat gebeurt er met de onderzoeksgegevens?

  Wanneer er voldoende informatie is verkregen, zullen de onderzoeksgegevens onder andere via de website worden gedeeld. De informatie staat verder ter beschikking aan andere betrokken partijen. Daarbij gaat het uiteraard altijd alleen om gegevens die niet tot individuele personen zijn te herleiden.

Het Slaapdagboek installeren

 • Waar kan ik de app downloaden?

  De app is te downloaden in de App Store voor IOS of Google Play voor Android. Zoek hiervoor op Slaapdagboek Kempenhaeghe.

 • Kan ik de app ook op mijn tablet gebruiken?

  Ja, de app kan zowel op een smartphone als op een tablet gebruikt worden. Voor sommige mensen maakt het grotere scherm van een tablet het invullen makkelijker.

 • Ik heb geen mail ontvangen nadat ik mij heb aangemeld.

  Heeft u het juiste e-mailadres ingevuld? Het kan een paar minuten duren voordat u de mail ontvangt. Controleer eventueel of de mail in uw spam folder terecht is gekomen. 

 • Als ik de app voor de eerste keer open wordt er om een code gevraagd, waar kan ik deze vinden?

  Wanneer u de app voor de eerste keer opent moet u een QR-code (de vierkante zwart-wit geblokte afbeelding) scannen. Deze code ontvangt u per mail wanneer u zich op de site heeft aangemeld voor het onderzoek. Als het scannen niet lukt, kunt u ook de code die onder de QR-code in de e-mail staat overtypen in de app.

Het Slaapdagboek gebruiken

 • Hoe vul ik een nacht in?

  Het invullen bestaat uit een aantal vaste stappen. U geeft aan wanneer u ging slapen en wanneer u in de ochtend wakker werd. Vervolgens vult u de rest van de nacht in, door in te kleuren wanneer u sliep en wanneer u wakker was.  In dit filmpje kunt u zien hoe het invullen in zijn werk gaat. Deze video is ook terug te vinden in de app onder het help-icoontje op het invoerscherm.

 • Ik vind het invullen best ingewikkeld, moet dat zo?

  In het begin zal het invullen zeker even wennen zijn, maar na een paar keer zal het steeds gemakkelijker gaan. Het is heel belangrijk om het invullen zo netjes mogelijk te doen, om een zo betrouwbaar mogelijk beeld van het verloop van de nacht te krijgen.

 • Moet ik telkens op mijn wekker kijken als ik ’s nachts wakker word?

  Nee, dat is zeker niet nodig! In de ochtend vult u de app in op basis van uw eigen gevoelsmatige inschatting. Uit onderzoek is gebleken dat dit opvallend betrouwbare informatie geeft over de opbouw van de nachtelijke slaap.

 • Hoe geef ik aan dat ik overdag een dutje heb gedaan?

  Wanneer u overdag hebt geslapen, geeft u dit aan in de Slaap balk. U hoeft bij deze dutjes niet aan te geven wanneer u het licht uit en aan hebt gedaan.

 • Ik heb per ongeluk iets verkeerd ingevuld, hoe kan ik dit corrigeren?

  U kunt een ingevulde balk corrigeren door in een andere balk te tekenen. De Slaap periode kunt u bijvoorbeeld inkorten of verwijderen door Uit bed of Wakker in bed te verlengen. U kunt dus net zo lang inkleuren tot het patroon klopt. Daarna drukt u op Opslaan.

  U kunt deze werking ook gebruiken om de app sneller in te vullen. Stel dat u de hele nacht hebt geslapen, behalve 2 korte momenten van wakker zijn. U kunt dan eerst voor de hele nacht de slaapbalk invullen, en daarna de momenten dat u wakker was aangeven.

  Wanneer u een nacht heeft opgeslagen maar nog iets wilt veranderen kunt u op Terug klikken. Op deze manier komt u weer op het invoerscherm terecht en kunt u de afgelopen nacht aanpassen.

 • Wat als ik vergeten ben het Slaapdagboek in te vullen?

  Geen probleem! De volgende keer kunt u gewoon weer uw nacht invullen. U kunt onder Instellingen in de app een herinnering instellen.

Mocht uw vraag nog niet beantwoord zijn, stuur dan gerust een e-mail naar Anne via slaapdagboek@tue.nl.